Meta v.d. Passage stamboeknummer 30
 • Oorsprong: In de late 19eeeuw in en rondom München.
 • Tentoonstelling: In 1895 werd de boxer voor de eerste keer als rashond geëxposeerd.
 • Duitse Boxer Club: In 1896 werd de eerste boxervereniging/club opgericht door E. König, F. Robert en R. Hoepner.
 • Nederlandse Boxer Club: Op 26 augustus 1904 werd de tweede boxervereniging/club opgericht en weliswaar in Nederland.
 • Rasstandaard vastgesteld: 1905, de huidige rasstandaard van de boxer dateert van augustus 1951.
 • Werkhondenras: In 1919 werd de boxer als vijfde werkhondenras erkend.
 • Hondenrasgroep: 2 Pinchers en schnauzers, molossers, Zwitsserse sennenhonden

De boxer als diensthond bij de politie

  De boxer werd in de jaren 70 en 80 nog als diensthond bij de politie gebruikt. Daarom deze afbeelding om de geschiedenis mee in te luiden. Hoe indrukwekkend was het om een boxer zijn werk te zien doen in de Brabanthallen te ’s Hertogenbosch. Hij haalde zo een pakwerker, die dienst deed als dief, van zijn fiets. Dat was mooi om te zien, zonder blikken of blozen, zonder angst te vertonen. Maar ook mede omdat ik jaren als hoofdagent werkzaam ben geweest bij de gemeente politie te Tilburg.

Grieks-Romeinse tijd

Doch gaat de afstamming van de boxer veel verder terug dan de late 19e eeuw………namelijk naar de tijd van de Romeinen, meer dan 2000 jaar voor Christus, waarin zij gebruik maakte van de zogenaamde Molossers welke dienst deed als oorlogshond. Hij  had een groot hoofd en een krachtig lichaam en vertoonde veel moed. Na de overwinning van de Romeinen in de oorlog zat de dienst van de Mollosers er als het ware op.  De Molossers waren te zwaar en alleen goed voor de oorlog…..waarna de lichtere variant, de zogenaamde bullenbijter, hun intrede deed en zij werden ingezet als veedrijvers.

De naam Molosser komt van de stad Molossis, in Epirus, wat vandaag  Albanië wordt genoemd.

Veedrijvers

In west Europa  werden de honden opgehitst en ingezet tegen het slachtvee. Het vee ervaarde stress waardoor het vlees zachter, malser en smakelijker werd. Ook werden ze gebruikt in de jacht op beren en zwijnen en deze honden zijn de geschiedenis ingegaan als Bullenbijter. Vlak voordat het vee geslacht werd lieten de slagers de honden bij het vee om ze min of meer op te hitsen. De bewoners in de nabijheid van de slagers kwamen op het lawaai af en dit werd toentertijd tevens gezien als volksvermaak. Een aantal mensen kwamen vervolgens op het idee om dit type hond te gaan fokken.

Bullenbijter 1800-1900

De Bullenbijter is een Molloser welke je in twee varianten had. De grotere, met een schofthoogte van ongeveer 70 centimeter, en de kleinere. Alleen de kleinere versie werd gebruikt voor het stierenvechten. Eind 19eeeuw is uit een kleinere versie van de Bullenbijter de Brabantse Bullenbijter, met een schofthoogte van 40 centimeter, ontstaan en van hieruit is de boxer voortgekomen. De Brabantse Bullenbijter was wendbaarder en atletischer gebouwd. De bullenbijter had grote en brede kaken met krachtige kaakspieren. De naam bullenbijter komt omdat de hond oorspronkelijk werd gebruikt bij het stierenvechten. De hond had een korte snuit en een ondervoorbeet waardoor de hond uitermate geschikt was om de stier in de neus te bijten. 

Reden van Couperen van de staart en de oren

Het couperen van de staart en de oren had ten tijde van oorlog een functie welke afstamt vanuit de Griekse-Romeinse tijdperk. Het couperen was om te voorkomen dat de tegenstanders grip kon krijgen op de hond om ze vast te grijpen bij hun oren en/of staart. De hond kon op deze wijze overleven, ontkomen, in de gevaarlijke strijd met de tegenstander.

Friederun en Philip Stockmann, kennel “Von Dom”.

 

De namen Stockmann en Von Dom zijn de belangrijkste namen in de geschiedenis van de Duitse boxers. Friederun Stockmann, geboren in 1891, was woonachtig in de Baltische regio van Noord Duitsland. Zij schreef een boek, mijn leven met Boxers, waarin zij verteld dat zij was voorbestemd om haar leven door te brengen met honden. Op haar 18de verhuisde Friederun naar München om aldaar een studie kunst te volgen aan de Academie te München. In deze stad bekwam zij haar eerste boxer genaamd Pluto.  De eigenaar van Pluto was Philip Stockmann waar zij later mee trouwde.  

Friederun Stockmann was niet van aanvang af aan betrokken bij het ontstaan van het ras “de boxer” maar was later wel een van de belangrijkste personen die het ras op de kaart bracht, samen met haar man Philip.

De eerste boxershow werd gehouden in 1895…………Friederun begon pas met  showen in 1910, met haar teefje Laska.

In 1911 kocht Friederun een reu genaamd Rolf von Vogelsberg, geboren op 6 juli 1908, en hij had toen de leeftijd van drie jaar.

De eerste zelf gefokte kampioen van Friederun was Dampf vom Dom een zoon van Rolf von Vogelsberg.

Rolf von Vogelsberg verdiend de Duitse Sieger titel tot vijf keer toe. De laatste titel die hij behaalde was op een leeftijd van elf jaar en na vier jaar in actieve dienst te zijn geweest tijdens de eerste wereldoorlog samen met Philip Stockmann. Hij was de enige boxer, van de tien, die levend terugkeerde. 

Belangrijke reuen uit de Duitse boxer lijn en welke directe afstammelingen van Rolf von Vogelsberg zijn:

 • Ch. Rolf Walhall;
 • Ch. Moritz v. Goldrain;
 • Ch. Casar v. Deutenkofen;
 • Ch. Buko v. Biederstein;
 • Iwein v. Dom.

Friederun Stockmann heeft een boek geschreven over ons geweldige ras……”Ein leben mit Boxern”………

Een belangrijk citaat van haar:

“De Boxer, is een echte “gentleman” onder de honden met een korte vacht. Hij wil niet alleen het beste eten, maar ook op een beschaafde en nette wijze worden behandeld. Hij kan gemakkelijk, vanwege zijn gevoeligheid, door zijn baas uit balans worden gehaald. De boxer kan absoluut niet tegen onrecht. Het is waar dat de boxer iets of wat koppig kan zijn. Maar vergeet bovenal niet dat iedere boxer zijn eigen persoonlijkheid heeft. Hij is een echte huis- en gezinshond en zijn grootste vrienden zijn de kinderen.  (Stockmann, Ein leben mit Boxern, p. 116)”.

Een aantal von Dom Boxers met pedigreedatabase

Om naar de desbetreffende stamboom van een van de honden te gaan, klik op de desbetreffende link.

De voorvaders van de boxers

 Ons ras is voortgekomen uit vier voorvaders te weten:

 1. Kleine Brabantse Bullenbeisser.
 2. Weisser Bulldog.
 3. Mühlbauwer’s Flocki, zuchtbuchnummer:1
 4. Stamboom pedigreedatabase: Meta v.d. Passage, zuchtbuchnummer:30 en Stamboom workingdog: Meta von der Passage

ad.1. Kleine Brabantse Bullenbeisser

Er waren twee soorten bullenbijters: Namelijk de ” Dantziger Bährenbeiszer” en de ” Niederländische Bollbeizer”. Het is algemeen aanvaard dat de kleinere bullebijter gefokt is in Brabant. De kleine bullenbijter is een directe voorouder van de hedendaagse boxer. Rond 1900 waren maar weinig van de Bullenbeisser te vinden.

ad. 2. Weisser Bulldog

ad. 3. Mühlbauwer’s Flocki, zuchtbuchnummer:1

Zijn naam is afkomstig van de familienaam van de fokker. Toendertijd was dat gebruikelijk om de familienaam te gebruiken. 

ad.4. Meta v.d. Passage

Meta van Passage is een van de belangrijkste fokteven van de boxer. Zij is de eerste stammoeder. Haar kleur was voornamelijk wit met een gestroomde plaat op haar flank. Als je goed naar haar kijkt zie je dat zij een zadelrug heeft. Deze is doorgezakt. Ook heeft zij wat korte poten waar de invloed van de Engelse Buldog in terug te zien is. 

Werkhondenras

In 1921 Slaagde Ch. Rolf von Walhall als eerste boxer om de Schutzhundprüfung te doorstaan.  Veel hedendaagse boxers stammen terug op de Von Dom lijn.

Hij werd op 13 oktober 1911 geboren, VDH/DBZB 3091, goud gestroomd, zoon van Rolf von Vogelsberg en Dora von Vogelsberg. Over een hoog inteeltcoefficient gesproken………13.28%…dat in principe inhoudt dat er veel overeenkomstige ouderdieren in de lijn aanwezig zijn.

Om de stamboom te zien klik dan op de naam: Ch. Rolf von Walhall om doorgelinkt te worden naar Working dog of naar pedigreedatabase.

Maar wat is een goede werkhond. Klik op de navolgende link om te zien waar een goede werkhond aan zou moeten voldoen: hondensport.

Er zijn rassen zoals de herder die verschillende lijnen kent, werklijnen en showlijnen……..een enkeling is zowel showhond als werkhond. De boxer kent dit onderscheidt gelukkig niet.

Heinrich Himmler (oktober 1900-mei 1945)

Wat doet de foto van Heinrich Himmler, een van de grootste oorlogsmisdadigers, hier zou je denken. Hij is een van de grootste leiders en hoofdverantwoordelijke van de holocaust. Hij is juist degene die er zorg voor gedragen heeft dat de witte boxer uit de fok gehaald werd.

In de oorlog werden de boxers voor diverse doeleinden  ingezet. Zij werden ingezet als waakhond, diensthond, om berichten en boodschappen af te geven, en als verkenner voor de scherpschutter. Echter door de witte kleur viel de boxer teveel op. Heinrich Himmler verbood derhalve in juni 1942 om met de witte boxer te fokken. 

Het hoofd door de jaren heen

Door de jaren heen zie je dat het hoofd van de boxer behoorlijk veranderd is. Met name de snuit werd steeds korter. 

 

© Copyright 2017- 2022 Myriam Arends.  

Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: La Torre Dell’Aquila.

Wij zijn lid van de Boxervrienden Nederland en de Boxervereniging BK München te Duitsland.