“Een dominante hond bestaat niet……..dit is een achterhaalde theorie”
Er kunnen duidelijke verschillen zijn tussen de mannetjes en de vrouwtjes, buiten hetgeen je natuurlijk kunt zien……….. Kies altijd het geslacht van de hond waarvan je denkt dat deze het beste bij jou past……….ga niet altijd af op hetgeen dat een ander vindt dat jij zou moeten doen en/of nemen……… of zo van: ”Als ik jouw was zou ik…………. doen”…….. zij zijn jou niet!!!…… Ze kunnen je wel tips en adviezen geven maar het is en blijft jouw beslissing…. tenslotte vertoeven jullie als maatjes, jij en je trouwe viervoeter, nog heel wat jaren samen…..
Kies nooit de hond uit omdat er toevallig eentje als laatste is blijven zitten….ooooh ik wilde eigenlijk een teefje ………maar dit reutje is ook wel goed………Dat gaat hem dan voor mij als fokker niet worden. Ook een pup moet op de juiste plaats terecht komen….. Het is een match tussen beiden en anders niet!!
Fabeltjes
Over reuen en teven doen allerlei fabeltjes de ronde. Zo zijn de teefjes liever, aanhankelijker, en lopen ze niet weg…….. Dit in tegenstelling tot de reuen.
Maar hé…………..er zijn toch echt teefjes bij die echte bitchen kunnen zijn…en dat laten ze merken ook, ze worden dan echt krengerig.
Ooooh en dan komen wij bij het volgende punt………. reutjes zijn echte macho’s, stoer, willen laten zien wie ze zijn, spelen de baas………, ooooh echt……..nope…….je hebt er ook echte knuffelberen en bankhangers bij”.
Aaaah kom op nou………….scheer de reuen en de teefjes nu niet allemaal over één kam, we gaan toch niet generaliseren.
Want wat te denken als de teefjes loops zijn……….er zijn er echt bij die dan aan de wandel gaan en nog net niet hun middelteen opsteken.
Ik heb ook een reu gehad welke niet van mijn zijde week….dus weglopen of op jacht gaan……”hij” nope…..nooit.
Maar ik heb ook een reu gehad……die er vandoor ging…..en de halve Loonse en Drunense Duinen heeft afgestruind……. daar werd ik niet bepaalt vrolijk van en je wilt niet weten wat er toen uit mijn mond kwam…….. en dan nog moet je als een blij ei reageren als hij komt…….. Hoe tegenstrijdig is dat met je gevoel op dat moment. Als je boos reageert en je laat hem de volgende keer los, dan heb je de kans dat hij niet meer naar je toekomt en dat wil je ook niet. (En dit is te trainen door positieve beloning.)
En ook mijn honden hebben genoeg streken uitgehaald…….waarvan ik dacht waar is de eerst volgende boom waar ik achter kan gaan staan want deze is echt niet van mij……….
Nog meer fabeltjes of toch niet……..
- De reuen zijn dominanter dan de teefjes: “Nou er zijn ook teefjes die behoorlijk dominant kunnen zijn? Wie is de leider of de baas van de roedel? Hoe zit het met de hiërarchie of is de woordkeuze tegenwoordig niet juist en kunnen wij beter spreken over een karakter en persoonlijkheid van de hond? Of beter gezegd en ik denk dat dat beter op zijn plaats is in plaats van te spreken over dominantie:” Het is in mijn ogen belangrijker om te spreken over een “consequente opvoeding” en dit te blijven geven aan al je honden. Je moet de hond/honden namelijk leren wat wel en wat niet kan……….precies dat wat je bij je kinderen ook doet. Iedere hond heeft namelijk zijn eigen persoonlijkheid en de een heeft een sterkere persoonlijkheid dan de ander. In de een zit meer pit dan in de ander…….en wat te denken van angst of honden die schrikachtig zijn. Want laten wij nu eerlijk zijn wat is Dominantie nu eigenlijk? Of wat zien wij als dominant…..ergens de baas over willen spelen? En wat ligt daar aan ten grondslag wat wij als dominant bestempelen. Kinderen noem je toch ook niet dominant, als je meerdere kinderen hebt daar zit toch ook geen hiërarchie in. Ik zie het meer als persoonlijkheid in combinatie met de juiste en consequente opvoeding. En wat te denken van de hormonen die een rol kunnen spelen, of de genen, of het milieu alwaar ze opgroeien. Hoe zit het met de zwangerschap van de moeder?
- Reuen kiezen voor de vrouw des huizes en de teefjes voor de man des huizes: Oooooh echt!! Natuurlijk klopt dat niet….. Al moet ik zeggen dat dit bij papegaaien wel zo is, dat de mannetjes meer naar vrouwen trekken en de vrouwtjes meer naar de mannen…..waarom mag Joost weten. Mocht dat bij honden zo zijn dan is dat puur toeval.
- De mannetjes lopen altijd weg…….opzoek naar een vrouwtje….zij hebben dat jachtinstinct nog in zich…….. Er zijn inderdaad reuen die weglopen op het moment dat zij een loopse teef in de buurt signaleren. Doch zijn er ook reuen die hier totaal niet naar kraaien en niets om geven. Sterker nog er zijn reuen bij die alleen dekken op commando. Zo heb je ook reuen die niets doen bij een teefje die loops is ook al staat zij voor zijn neus. En wat te denken van een loopse teef…………..onderschat haar niet…….zij kan er ook van tussen gaan…..op mannenjacht. De vrouwelijke en mannelijke hormonen spelen hier ook een rol in mee. Maar ook de opvoeding. Zo ken ik een Bouvier dekreu, in de jaren 80, die eerst een rondje rond het zwembad moest rennen eer hij tot de daadwerkelijke daad over mocht gaan:” het dekken van een teef”. Hij wilde zo graag…..te graag dat het dekken een fiasco werd als hij niet eerst een rondje had gelopen.
- De meisjes zijn aanhankelijker dan de jongens…….nou ik heb toch een echte knuffelbeer hier ook al kan hij wel eens een brombeer zijn. Dan klopt er toch iets niet als deze bewering waar zou zijn…..of heeft hij toevallig tussen de meisjes gezeten in de buik bij de mama en is hij onder invloed van teveel vrouwelijke hormonen komen te staan…..of kan het ook het karakter zijn? Zowel reuen als teven kunnen even aanhankelijk zijn. Dit ligt ook mede aan hun persoonlijkheid.
- Met een reu kun je niets aanvangen, moeilijk op te voeden, niet de corrigeren……..iedere opvoeding kost tijd en investering of het nu een reu of een teef is.
- Een teef is trouwer dan een reu……..dan doe ik toch iets niet goed……bij mij zijn de reuen en teven trouw aan het gezin. Het kan wel zo zijn dat als een reu een loopse teef ruikt, hij er tussenuit piept op zoek naar haar om de casanova uit te hangen. Hij kan dan daardoor meer als ontrouw bestempeld worden……..dat is dan niet zo en het heeft niets met ontrouw te maken…….. een reu is net zo trouw als een teef. Het is op dat moment zijn instinct dat hij najaagt, de hormonen die van invloed zijn op zijn gedrag, als hij er tussen uit piept. Hij wilt achter het loopse teefje aan om zijn charme, zijn rol als casanova, in de strijd te gooien.
- Ook zo’n dooddoenertje:” Teefjes zijn aanhankelijker………of reuen dat niet kunnen zijn. Dat klopt uiteraard ook niet.
“Een goede en betere basis is om een stabiele en harmonieuze relatie te creëren tussen jou en je trouwe viervoeter”
Reu of teef
Toch zijn er ook verschillen tussen een reu en een teef. deze punten worden hierna benoemd en kun je meenemen in de overweging die je maakt. Wat je tevens mee kunt nemen zijn de activiteiten en je doelstelling voor de aanschaf van een hond.
Reu
- Reuen zijn in het algemeen zwaarder en groter gebouwd dan teven. Ze zijn wat massiever gebouwd in vergelijking met een teef. Voor sommige juist een redenen om voor een reu te kiezen.
- Wegen wat zwaarder.
- In het algemeen zijn reuen sterker en krachtiger dan teven.
- Sommige reuen kunnen zich ontpoppen als een ware casanova……..die hormonen toch ook……..
- Op lichamelijk gebied kan een reu de navolgende problemen krijgen: Voorhuidontsteking, problemen met de prostaat, niet indalen van een of beide teelballen. Druppelen.
- Een reu kan territorialer ingesteld zijn dan een teef. Wanneer de hormonen op beginnen te spelen dan kunnen zij overal hun poot tegen optillen om hun sporen achter te laten. Dit kan maar hoeft niet……er zijn namelijk ook teefjes die overal een plasje achterlaten. Maar ook hier kun jij als opvoeder een rol inspelen door dit niet telkens toe te laten. Ik heb mijn reuen nooit tegen andermans tuinen omhoog laten plassen. Ik wil namelijk niet dat dit bij mijn tuin gebeurd en ik wil niet hebben dat mijn reu dit bij iemand anders doet.
Teef
- De teef is lichter van bouw en in het algemeen kleiner dan een reu.
- Wegen minder.
- Een teefje wordt ongeveer om de 7 maanden loops. Ik ben nu uitgegaan van een boxer……dit is namelijk afhankelijk van het ras. Kleinere rassen kunnen vaker op jaarbasis loops worden dan een groter ras.
- Bij het trainen kan een loopsheid van een teef problemen geven. Teefjes zijn dan vaak afgeleid, luisteren niet of houden de aandacht niet bij de training. Het is dan af te raden om naar de training te gaan. Ook andere honden kunnen hinder ondervinden wanneer een loopse teef op de training verschijnt. De hondenklas kan in disbalans geraken. Dit is ook niet iets wat je zou moeten willen. Hiernaast zit je ook niet op een mogelijk ongelukje te wachten met een aantal blaffende pups als resultaat.
- Kans op melkkliertumor onder invloed van hormonen.
- Kans op baarmoeder(hals)ontsteking of kanker.
Karakter van de hond
Iedere hond, ongeacht het geslacht ontwikkeld zijn eigen persoonlijkheid……. Deze persoonlijkheid kun je versterken, afzwakken (scherpe kanten eraf halen) en/of corrigeren tijdens de opvoeding. Je hebt honden welke geschikt zijn voor de sport, maar ook honden die daar totaal niet geschikt voor zijn.
Niet iedere herder wordt een K9, daar dient deze ook geschikt voor te zijn en het karakter naar te hebben.
“Een goede basis is vertrouwen, hechting en het uitwisselen van vriendschappen”
Een tweede hond
Maar wat als je al een hond hebt en er graag een tweede bij wilt nemen. Wat moet je dan nemen………een reu of een teef…..gaat dat wel samen. Wat zijn dan de mogelijke combinaties:
- Twee teven;
- Twee reuen;
- Een teef en een reu.
Ik heb deze combinatie alle drie al gezien. Ik denk dat het meer te maken heeft met de persoonlijkheid van de individuele hond, dit in combinatie met een consequente opvoeding. Maar ook nature-nurture speelt daar een rol bij.
nature-nurture heeft te maken met aanleg in combinatie met de opvoeding en het milieu waar het individu, in deze de boxer, opgroeit.
- Nature: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door aanleg, bijvoorbeeld het genetisch materiaal.
- Nurture: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door opvoeding, voornamelijk door de leefomgeving.
Maar wat als de karakters botsen………die keuze moet je maken voordat je een pup in huis haalt want:
“Moet jouw hond met soortgenoten door één deur kunnen of niet……. Zoals het bij de mens is, is het namelijk ook bij de hond. Niet alle honden kunnen met elkaar overweg…dit wordt vaak door de mens bepaalt en opgelegd. Er wordt dan gezegd die hond is ook niet sociaal maar is dat wel zo……wij kunnen toch ook niet met iedereen goed overweg en maken daar keuzes in. Tenminste dat zouden wij moeten doen…….en dit is ook niet aan iedereen gegeven. Sommige mensen kunnen hierin nog iets leren van de hond.”
Dus mocht je een tweede hond willen aanschaffen sta dan ook hier bij stil en kijk naar het karakter en bepaal of zij mogelijk een klik met elkaar kunnen hebben.
Persoonlijke keuze
Welk geslacht je ook kiest…….of waar je voorkeur ook naar uit gaat, dit blijft te allen tijde altijd “jouw” persoonlijke keuze.
Neem in je keuze wel je leeftijd en je gezondheid mee……als je voor een reu kiest….die sterker en krachtiger kunnen zijn…dan dien je hem wel te kunnen handelen.
Mijn persoonlijke conclusie
Of het nu een reu of een teef is hierin spelen altijd de genen, de hormonen, het karakter/persoonlijkheid (welke al start bij de fokker, alwaar de pup de eerste 8 weken verblijft, zie hiervoor puppy culture), nature-nurture, zwangerschap van de teef en de opvoeding een rol in. Dit is een combinatie die je niet los van elkaar kunt zien. Dit is een onderlinge wissel- en samenwerking. Want let wel……..mannen komen van mars en vrouwen van venus. Iets met mannelijke en vrouwelijke hormonen en het verschil daarin.
© Copyright 2017- 2022 Myriam Arends.
Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: La Torre Dell’Aquila.
Wij zijn lid van de Boxervrienden Nederland en de Boxervereniging BK München te Duitsland.