Niet alleen voor een mens of een kind kan het te warm worden in de auto maar ook zeker voor onze trouwe viervoeter. Helaas komt het nog te vaak voor dat mensen een kind of een hond alleen in de auto achterlaten met alle gevolgen van dien. Een hond kan binnen tien minuten het loodje leggen. Een kind zal daar iets langer overdoen. Hiernaast waarom neem je je hond mee als het zo warm is……waarom laat je hem niet gewoon thuis!!!  Daar waar het veel koeler is. Misschien heb je daar wel een airco, dat is dan toch veel aangenamer. Heb je daar wel eens aan gedacht!!

En kom dan niet met “een smoesje” aanzetten….ben zo terug…het duurt niet lang. Een minuutje…….dat minuutje duurt in het algemeen veel langer dan je denkt…..Tja als je van je viervoeter of je kind afwilt dan is dit wel een hele drastische manier

Smoesjes

Als je een smoesje verzint:

  • Dan heb je iets gedaan wat je niet had moeten doen of:
  • Je had juist iets moeten doen, maar hebt dat niet gedaan maar nagelaten of:
  • Je hebt een verkeerde beslissing genomen, anders hoefde je geen smoesje te verzinnen en daar moet jij dan mee leren leven.

 Bij warm weer zijn er twee risico’s:

  1. Oververhitting
  2. Uitdroging

Deze twee gaan vaak hand in hand samen.

Ad. 1 Oververhitting

Houdt je viervoeter goed in de gaten of hij/zij niet oververhit raakt als het buiten te warm is. Onze trouwe viervoeters kunnen hun warmte namelijk niet snel kwijt. De enige manier om de warmte kwijt te raken is via hun voetzolen en door te gaan hijgen. Een hond zweet niet zoals wij……door te zweten kunnen wij onze warmte reguleren. Door te transpireren raken wij namelijk ook onze warmte kwijt. Zweet koelt namelijk ons lichaam af. Begint je hond veel te hijgen, te kwijlen, te braken, is misselijk, voelt te warm aan of wordt hij sloom en traag, dan kan het zijn dat hij/zij al last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, wordt het bloed dikker en stroperig. Het bloed wordt stroperig doordat de eiwitten in het bloed gaat stollen. Je viervoeter geraakt in coma en dan is het vaak al te laat waarnaar de hond zal sterven. Hoe akelig is dat. Dat wil je je hond toch niet aandoen. En wat te denken van de oudere hond en honden met een korte snuit, zoals de boxer, mopshond, franse en Engelse Bulldog of de King Charles. Zij hebben hier nog meer last van. Oude honden en kortsnuitigen lopen meer risico op oververhitting; Houdt ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen en doe geen dingen waar je later veel spijt van gaat krijgen.

Maar hoe voorkom je nu oververhitting:  Door je trouwe viervoeter, je maatje niet in de directe zon te laten zitten of liggen. Stuur je hond regelmatig naar de schaduw ook al vindt hij of zij het heerlijk om in de zon te liggen bakken. Ga ook niet uitgebreid wandelen of fietsen met je hond op het heetst van de dag, maar doe dit vroeg in de ochtend of laat in de avond, maar ook pas dan wanneer de temperatuur buiten dit toelaat. De zuidelijke landen houden niet voor niets in de middag, wanneer het zo warm is siësta.

En wat ook niet geheel onbelangrijk is: Zorg voor voldoende koel en vers water. Vul dit regelmatig aan of als je een kraan hebt dan kun je daar een speciaal verlengstuk opzetten, van gardena, waar de hond direct aan kan drinken.

Ad. 2. Uitdroging

Naast oververhitting heb je ook uitdrogingsverschijnselen. Dit gaat vaak hand in hand met oververhitting. Hoe zie je dat je hond uitdroogt? Door in de nek het vel vast te nemen en omhoog te trekken. Blijft deze staan of veert te langzaam terug dan heeft je hond al te maken met uitdrogingsverschijnselen. De huid dient namelijk veerkrachtig en elastisch te zijn. Door in de nek of de rug de huid te checken kun je de vochtbalans meten. Maar ook de ogen zijn veelzeggend……. De ogen zijn de spiegel van de ziel. Bij vocht tekort dan lijkt het alsof deze verder terug in de oogkasten liggen. Het tandvlees is vaak droog en ziet bleek uit.

Door uitdroging kan de hond in een hypovolemische shock geraken. Hierna komt de hond in een mum van tijd te overlijden. Het is van belang dat zodra de hond uitdrogingsverschijnselen krijgt, er zo snel mogelijk vocht toegediend wordt al dan niet middels een infuus. Dit is afhankelijk van de lichamelijke toestand van de hond. Denk eraan dat je de hond alleen laat drinken zodra hij of zij daar zelf toe in staat is. Als hij daar zelf niet toe in staat is dan kan hij of zij zich verslikken!!!

Wat je ook in de gaten dient te houden is de lichaamstemperatuur van de hond. Gelieve deze rectaal op te meten. Deze kan omhoog schieten met hoge temperaturen. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 C en 39 C.

Kortsnuitige

Met kortsnuitige zoals de boxer dien je alerter te zijn, met fietsen, trainen, wandelen en het meenemen in de auto. Zij kunnen tijdens warm weer iets sneller ademhalingsproblemen krijgen. Zij gaan door hun korte snuit sneller ademen en kunnen het benauwder krijgen.

Door het hijgen en omdat de kortsnuitige de warmte niet snel kwijt raken treedt er meer zwelling op in de keelholte en het proces van verstikking wordt versnelt.

Wanneer kortsnuitige te lang hijgen dan zwelt hun keelgebied op. Het strottenhoofd tikt dan tegen het gehemelte aan als zij gaan hijgen. Ze stikken dan als het ware in hun eigen keel. Een hele nare manier om te sterven……….  

Pups

Ook bij pups dienen wij extra alert te zijn omdat zij hun temperatuur nog niet goed kunnen reguleren.

Kwispelen

Als je denkt….ja…maar mijn hond kwispelt nog…dus het zal wel meevallen. Bij dit soort verschijnselen zegt kwispelen niet zoveel en moet je naar andere zaken kijken, zoals de ogen, huid en tandvlees.

Afkoelen

Wanneer het te warm is dan is het van belang dat je zorgt voor afkoeling. Maar tja je hond moet er ook van houden. Houd je hond van zwemmen dan is dat mooi meegenomen. Verkoeling in het water is ideaal. Dit kan buitenshuis maar ook in de tuin door een hondenzwembad op te zetten.

Mocht je elders je hond willen laten zwemmen of laten afkoelen kijk dan van te voren waar honden welkom zijn. Honden zijn namelijk niet overal welkom. Ook niet geheel onbelangrijk is om de waterkwaliteit, zoals blauw alg, te checken. Laat honden bij voorkeur zwemmen in stromend water en geen stilstand water. Neem voor de zekerheid een handdoek mee om de hond mee af te drogen en zorg altijd voor voldoende drinkwater. Je hebt speciale flessen om mee te nemen. Drinkfles en drinkvak ineen.  

Wat honden ook heerlijk vinden zijn ijsjes. Bijvoorkeur waterijsjes en geen roomijsjes. Je kunt ook zelf hondenijsjes maken. Op internet zijn daar diverse recepten voor te vinden. Zij vinden dit heerlijk….

Kortere wandeling

Houdt de wandelingen kort en rem je hond op tijd af als hij wil rennen en/of spelen. Wanneer je hond te actief is, is dat niet goed…….overal waar te voorstaat is niet goed en dat geldt ook voor het wandelen tijdens het warme weer. Wanneer de temperaturen te hoog zijn is een plasje en een poepje doen al voldoende.  Tijdens activiteiten kan je hond ook oververhit raken en uitdrogen. Let hierop!!!! Let op symptomen zoals braken, loomheid, de ogen, hijgen, tandvlees en de huid.  

Zonnesteek

Als je denkt dat een hond geen zonnesteek op kan lopen dan sla je hier de plank volledig mis. Ook een hond kan een zonnesteek oplopen. De hond raakt bevangen door de hitte. Zoals een mens een zonnesteek op kan lopen kan een hond dat ook. Echter een mens kan een hoofddeksel opzetten, bij een hond wordt dat iets problematischer.

Waar herken je een zonnesteek aan: Misselijkheid, braken, hijgen, temperatuursverhoging (normaal tussen de 38 C en 39 C ).

Maar er vinden inwendig, fysiologisch, ook veranderingen plaats. Wanneer de temperatuur van de hond oploopt dan kan er schade optreden aan de inwendige organen zoals de lever, de nieren, de hersenen, hart en het spijsverteringskanaal. De hartslag van je hond schiet namelijk omhoog.

Let hierop en laat het niet zover komen. Zorg voor voldoende schaduw.

Mooi weer fietsers

Als het “te” warm weer wordt, ga dan niet met je hond fietsen. Raar maar waar……..maar juist dan zie je de mens de fiets van stal halen en hoor je ze bijna denken laat ik eens lekker een eindje met de hond gaan fietsen………. Duh……..denk eens na en denk aan de temperaturen buiten…. gevoelstemperatuur maar ook de daadwerkelijke temperatuur en  wat denk je van de temperaturen van het asfalt.  Kun je daar je hand opleggen zonder dat jij je bezeert en/of je hand verbrand…….Wat denk je dan wat dat doet met de voetkussentjes!!

Door het hete asfalt kan je hond blaren krijgen op zijn voetzolen en dat resulteert weer in het feit dat je hond zijn warmte niet of nauwelijks kwijt kan met alle gevolgen van dien.

Hiernaast waarom zou je alleen willen gaan fietsen met warm weer, bij het fietsen met warm weer liggen veel meer gevaren op de loer. Als je echt wilt gaan fietsen doe dat met de juiste omgevingstemperaturen, zeker als je nog langer wilt genieten van je lieverd.

Hond in de auto 

In de auto kan de temperatuur zeker bij warm weer flink oplopen. Kijk in welk tijdsbestek bij welke temperaturen de temperatuur in de auto op kan lopen naar bovenstaand schema. Daarom is mijn advies om ritjes met de auto te vermijden zeker wanneer je geen airco in  de auto hebt. Wanneer je met de auto in de file komt te staan dan lopen de temperaturen eveneens op. Een raam of alle ramen openen werkt dan niet afdoende. Wat kan helpen is bij een dierenspeciaalzaak, het internet of bij de action een coolmat  of coolband voor je  hond te kopen. Sommige koelmaten koelen door het gewicht van je hond. En andere dien je nat te maken. Maar tja een natte mat in de auto is niet zo handig. Bij warm weer moet je je hond nooit in de auto alleen achter laten, zelfs niet voor een minuut. Het helpt ook niet als je de raam van de auto open laat staan of in de auto in de schaduw parkeert. Ook dan kan de temperatuur in de auto oplopen. Ga je zelf na……zit jij graag in de auto met de ramen dicht wanneer de temperaturen stijgen ook al is dat in de schaduw. Je hebt dan al de neiging om de portieren te openen.  Een hond kan dat niet.   

Maar wat als je nu een hond in een auto aantreft die oververhit dreigt te raken. Wat mag je dan wel en wat mag je dan beslist niet doen. Daar zijn de meningen over verdeelt. De een zegt gewoon een raam inslaan, maar juridisch gezien kan dit onder vernieling vallen. Ik geef het advies om met de politie te overleggen want deze dien je direct te bellen alsook de dierenambulance.  Dreigt hulp echter te laat te komen, sla dan een ruitje in om de hond te bevrijden, wat hierna gebeurd zie je later wel. Volgens de politie valt dit namelijk onder zaakwaarneming. De honden gaan dan namelijk voor een ingeslagen ruit, hier speelt een redelijk belang in mee, en de rechter zal dat ook als dusdanig behandelen. Echter zal een zaak niet vaak bij de rechter komen (lik op stuk beleid, direct betalen in overleg met de officier van justitie). De boetes zijn tegenwoordig ook niet te min. De hond wordt in beslag genomen en na betaling kun je deze terugkrijgen maar dat is afhankelijk van de situatie. Een boete kan oplopen tot €750,-.

Wanneer bij een hondenshow een hond van een exposant in de auto of een hondenaanhangwagen wordt achtergelaten dan wordt de exposant gediskwalificeerd voor een aantal shows en  kan zijn eventuele behaalde titels inleveren. Dat vind ik in zijn geheel terecht. Je hebt een voorbeeldfunctie……

Afkoelen

Zodra de hond al oververhit is of dreigt te geraken, koel de hond dan “op de juiste manier af”. Het heeft geen zin om natte lauwe handdoeken op de rug of de buik te leggen. Het beste is om de huid te laten ademen. De huid van de hond kun je alleen laten ademen bij de borstkast omdat daar weinig beharing zit. Dit is ook een plaats waar de hond de warmte kwijt kan raken, evenals de voetzolen en  de oksels. Ook door te hijgen kan de hond zijn warmte kwijtraken.

Gooi geen emmer met koud water over de hond heen. De bloedvaten vernauwen zich dan waardoor het bloed nog moeilijker rond gepompt kan worden. Zoals eerder gezegd wordt het bloed stroperig, dikker. Het hart dient al hard te werken. Hiernaast kan de hond zelfs een hartstilstand krijgen en komen te overlijden omdat het proces te snel gaat. Er wordt niet voor niets gezegd…..haastige spoed is zelden goed……

Als er niets anders voor handen is kijk dan of er een sloot, een meer of iets anders voor handen is om de hond in af te koelen. Laat hem eerst wennen aan het water. Leg hem/haar niet te abrupt in het water. De bloedvaten vernauwen zich dan te snel. Het bloed moet namelijk de kans en de mogelijkheid krijgen om te verdunnen en terug in de oude vloeibare vorm te komen….het moet niet meer stroperig zijn…… Het is ook mogelijk om de hond af te koelen met de tuinslang…….ook hier geldt…..niet te snel…….bouw dit op zodat de hond niet plotseling schrikt, een hartinfarct krijgt en alsnog komt te overlijden. 

Wat ook goed helpt is alcohol…….niet om te drinken…….maar op plaatsen aan te brengen waar de huid dun is. De huid is dun in de liezen, de oksels en op de oren. Sommige denken dat dit niet kan en gevaarlijk is. Echter alcohol zet de bloedvaten juist open en is een snelle manier om de hond af te koelen. Tuurlijk moet je kijken, kijken hoe de hond hierop reageert.

Zodra de hond een beetje bij zijn positieve komt en de mogelijkheid heeft om op te staan laat hem dan rustig wat lopen zodat de bloedcirculatie weer op gang komt. En geef hem kleine beetje water om hem/haar weer te hydrateren…..de vochtbalans dient namelijk ook weer terug op peil gebracht te worden.

 

© Copyright 2017- 2022 Myriam Arends.  

Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: La Torre Dell’Aquila.

Wij zijn lid van de Boxervrienden Nederland en de Boxervereniging BK München te Duitsland.