Net als mensen zich kunnen verslikken, kunnen honden dat ook. Over het algemeen kan je hond door te hoesten de brok of het vreemde voorwerp ophoesten. Het lichaam zal dit in principe in een reflex doen, hoestreflex. Er zit namelijk iets in de keel, luchtpijp/trachea dat daar niet hoort te zitten. Een reflex is een onwillekeurige reactie, iets waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Een hoestreflex heeft als functie om de luchtwegen proper te houden. Het hoesten gebeurd dan ook wanneer de slijmvliezen in de luchtwegen geprikkeld worden. Lukt dat niet en blijft er iets vastzitten, volg dan de navolgende instructies op.

  • Roep direct om hulp en wacht daar zeker niet te lang mee. Laat iemand je hond  goed vasthouden. Een hond dat zich verslikt en het benauwd heeft, is namelijk dikwijls in paniek en verzet zich de hulp die jij hem/haar wilt bieden.
  • Open de mond van je viervoeter voorzichtig en kijk of je het vreemde voorwerp ziet zitten. Als je het voorwerp ziet, probeer deze dan voorzichtig heen en weer te bewegen en kijk of je het voorwerp los kunt krijgen. Het kan helpen hierbij de tong naar voren te trekken. Maar pas op dat je niet abusievelijk het voorwerp verder de keel induwt. Deze kans is zeker aanwezig.
  • Een kleine hond kun  je bij de heupen pakken met zijn kop naar beneden. Is je hond hiervoor net iets te zwaar dan kun je ook de achterpoten optillen zodat de kop naar beneden hangt.
  • Je  kunt ook 5 krachtige slagen met de wreef van de hand tussen de schouderbladen geven. 

Kun je het voorwerp op deze manieren niet verwijderen, dan is er nog de heimlichgreep

  • Til je hond op en zorg dat de kop hierbij in een horizontale of lagere positie blijft. 
  • Houd je hond met de rug naar je toe en sla je armen om de buik waarbij je de vuisten in het midden achter het middenrif legt, direct achter de ribben. 
  • Knijp vervolgens met de vuisten de buik samen.
  • Controleer hierna de keel. Is het voorwerp er nog niet uit, herhaal dan de procedure.
  • En nu komt het…….de spieren van de hond zijn gespannen waardoor deze procedure moeilijk uit te voeren is. Echter blijf het proberen. Je hond zal op een gegeven moment verslapen en bewusteloos raken. 
  • Probeer dan nogmaals de Heimlich greep uit.
  • Mocht de hond nadat het voorwerp verwijderd is een ademstilstand en/of hartstilstand krijgen. Start met reanimatie en beademing. Ik hoop natuurlijk dat het zover nooit hoeft te komen. 

Maar niet geheel onbelangrijk: Blijf zelf rustig en raak niet in paniek. Jouw hond voelt dit aan en raakt daardoor nog meer van slag.

Onderstaand zie je een filmpje voor wat je kunt doen indien je hond zich verslikt.

Django heb ik gelukkig van een verstikkingsdood kunnen redden. Hij had de geperste bot graag. Normaliter gooide ik altijd het einde weg. Helaas had ik het niet tijdig  in de gaten dat hij deze zover al op had. Het laatste gedeelte slikte hij in zijn geheel in en bleef in zijn keel hangen. Je wilt niet weten welke geluiden er dan uit zijn keel komen. Uit een reflex rende ik naar hem toe en heb hem letterlijk onderste boven gehangen en op zijn rug gemept. Dat waren geen zachtzinnige meppen. Ik dacht liever een gekneusde rib die hersteld…….. dan……en daar wil je zeker niet aandenken, dat je je hond kwijtraakt……maar het spookt wel door je hoofd. Na een tijdje stopte hij met slikken, na nog een klap zag ik het zitten. Ik heb hem neergelegd waarna ik dat gedeelte met mijn vingers eruit kon wippen. Na dit incident heb ik nooit een hond deze meer gegeven. Bah moet er niet meer aandenken, ik vervloek die dingen….

 

Copyright ©  Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: La Torre Dell’Aquila.