Hartmassage

Wij hopen hier uiteraard nooit voor te komen staan, maar mocht dat toch ooit onverhoopt een keer voorkomen dan is het handig om te weten wat je moet doen en hoe je het moet doen.

Het aller belangrijkste is……blijf zelf rustig…..tracht om niet in paniek te geraken. Daar schiet jij niets mee op en je hond ook niet. Als het in je mogelijkheid ligt volg dan een cursus EHBO voor honden. Dit is ook goed voor andere issues, zoals uitdroging, oververhitting, kneuzingen en eventuele verwondingen, zodat je weet wat je moet doen.

Wat bij EHBO voor de mens telt, telt ook bij EHBO voor dieren……eigen veiligheid gaat voor……..

Het eerste wat je doet is zorg voor hulp: Bel de dichtstbijzijnde dierenarts en de dierenambulance…….en beter nog mocht iemand in de buurt zijn laat hem of haar bellen zodat jij kunt starten met beademen en/of hartmassage.

Waar zit het hart: Het hart zit aan de linkerkant van het lichaam, onder de voorpoot, ongeveer halverwege de borstkast, ter hoogte van de elleboog. Als je goed kijkt kun je bij een hond het hart zien kloppen en als je je hand daarop legt dan voel je deze ook.

Controleren

  • Leg de hond altijd op de grond.
  • Controleer of je hond, kat of dier een hartslag heeft. Dit kun je op drie plaatsen controleren: Hartstreek daar waar het hart gelokaliseerd is, pols en in de lies. (Het maakt het wat makkelijker als je leert te kijken bij je hond op het moment dat alles goed en oke is. Mocht er overhoop iets voordoen dan weet je waar je moet kijken en zoeken.)
  • Controleer of je hond nog ademt. Je kunt kijken naar de borstkast of deze nog op en neer beweegt. Of je legt je hand op de borstkast en voelt. Je kunt ook voelen door je hand voor de neus en bek te houden en voelen of je hond nog tegen je hand aan blaast.
  • Zorg dat de luchtwegen vrij zijn, mochten er obstakels in de weg zitten verwijder deze dan op een veilige manier. 
  • Maak de bek open en kijk zover als je kan in de bek en naar het keelgebied. Kijk of je iets ziet zitten in de mond en/of keel. Mocht dat zo zijn verwijder en je kunt het verwijderen, verwijder dan het obstakel. (let op dat je niet zomaar iets verwijderd. Mocht een obstakel iets doorboren, dan gelieve het obstakel te laten zitten ivm met bloedingen. Bepaal zelf wat mogelijk is en het beste is voor het dier.)
  • Steek niet zomaar je vinger in het keelgebied. De kans dat je het obstakel verder de keel induwt is dan zeker aanwezig en dat wil je niet. De kans bestaat dan ook dat je het obstakel niet meer kunt verwijderen.
  • Mocht er een obstakel in de weg zitten pas dan eerst de Heimlichgreep toe zodat de luchtweg vrij gemaakt wordt.
  • Zodra je gecontroleerd hebt of de luchtwegen vrij zijn, dan pas je hartmassage toe. 
  • !! Let op: ademt de hond nog……dan hoef je de hond niet te beademen.!!
  • !! Let op: heeft de hond nog een hartslag dan hoef je geen hartmassage toe te passen. Je beademt de hond dan alleen. Zie hieronder de alinea beademen.!!
  • !! Let op: Bij twijfel zowel beademen als hartmassage toepassen.!!

CPR Starten:

Een gezonde kleine hond heeft een hartslag tussen de 60 en 90 slagen per minuut en een gezonde grotere hond heeft 90 tot 120 slagen per minuut.

  • Je zet je ene hand op de andere hand en duwt de borstkast een aantal centimeters, 2.5cm, in. Bij grotere honden iets meer en bij kleinere honden iets meer. (Let op: de kans en mogelijkheid bestaat dat je een rib/ribben kunt breken en/of kneuzen. Dit is van diverse factoren afhankelijk, toestand van de hond en van de beenderen). 
  • Hartmassage pas je ongeveer 80 tot 120 keer per minuut toe.
  • Controleer regelmatig of het hart zelf klopt. Zo niet blijft door gaan met de hartmassage.
  • Mocht de hond na twintig minuten nog steeds geen hartslag hebben of niet ademen………Stop dan…..hoe erg het dan ook is…..de kans op hersenbeschadiging wordt namelijk ook groter.  

Beademen

Een gezonde hond ademt 10 tot 30 keer per minuut.

  • Zodra je hond niet ademt dan pas je mond- op snuitbeademing toe. 
  • Je zorgt ervoor dat de bek van de hond dicht is. Deze sluit je met een van je handen. Je duwt het hoofd iets of wat naar achter zodat de luchtwegen vrij gemaakt worden, je maakt de luchtweg wat ruimer/vrijer.
  • Je blaast vervolgens jou lucht via de neus van de hond de longen in. Kijk of de borstkast van de hond omhoog komt.
  • Pas de hoeveelheid lucht aan, aan de grote van de hond. Een chihuahua heeft bijvoorbeeld voldoende aan de lucht dat in je mond zit.
  • Beademen doe je ongeveer 10 tot 15 keer per minuut.

Beademen en hartmassage toepassen

Moet je zowel hartmassage als beademing toepassen:

Frequentie: 1 keer beademen : 3 tot 5 keer hartmassage toepassen.

Let op:

!! Let op: Bij een pup op kleinere honden pas je geen massage toe met twee handen op elkaar maar dan maak je eerder gebruik van 1 hand of zelfs twee vingers. Je drukt de borstkast ook niet te diep in. Je past de massage aan, aan de grote van de hond. Dit geldt ook voor de beademing. Soms kan het leeg blazen van de lucht dat in je mondholte zit al voldoende zijn.!!

Verschil van borstkasten bij honden

Er zijn verschillende soorten en type borstkasten te zien bij honden. Hierin onderscheiden wij drie verschillende types:

  1. Het type borstkast dat je ziet bij de boxer, golden retriever, dobberman, rottweiler, herders etc. 
  2. Het type borstkast dat je ziet bij windhonden, Ierse Wolfshond etc. Het meer smallere, slanke type hond.
  3. Het type borstkast dat je ziet bij bulldogachtige honden zoals de Bully, Franse Bulldog, Engelse Bulldog etc. Zij hebben een bredere borstkast.

In deze drie zit een verschil van het toepassen van hartmassage.

  1. Type 1 masseer je aan de zijkant, onder de elleboog. Daar zit het hart gelokaliseerd. Op het plaatje zie je dat de hond aan de rechterzijde gemasseerd wordt. Ik persoonlijk zou aan de linkerzijde hartmassage toepassen en niet zoals op het plaatje aan de rechterzijde.
  2. Type 2 masseer je aan de voorzijde van de borstkas ter hoogte van het hart. Je legt je hand om het borstbeen en beweegt je handen naar je toe.
  3. Bij Type 3 leg je de hond op zijn rug en past de massage toe zoals je dat bij de mens ook doet. Ter hoogte van het hart leg je een hand op de borstkast en je andere hand leg je daar op. Je duwt met regelmaat de borstkast enkele centimeters in. 

Filmpje CPR

Copyright ©  Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website:La Torre Dell’Aquila.