Fietsen met de hond is een aangename en mooie bezigheid. Zo blijf jijzelf en je hond fit en gezond. Hiernaast kunnen jullie hier beiden plezier aan beleven en al helemaal als dit in een mooie omgeving is. Zo kent Noord Brabant bijvoorbeeld de Loonse en Drunense duinen of wat te denken van Limburg, met het mooie heuvelachtige gebied rondom Simpelveld. Maar Nederland kent veel meer mooie routes. 

Vanaf welke leeftijd

Je ziet wel eens eigenaren met een vrij jonge hond fietsen……hmmmm daar kun je dan toch wel je vraagtekens bij zetten. Is het wel goed om met een hele jonge hond te gaan fietsen. En vanaf welke leeftijd kan je het beste gaan fietsen……..

Roep niet te snel dat is gezond voor de hond……..met een jonge hond fietsen is zeker “niet” gezond. De hond moet zich nog volledig ontwikkelen. Je moet je dan toch zeker gaan afvragen waar je mee bezig bent? Waar doe je goed aan? En waar doe je zeker geen goed aan?

Zeg ook niet………ja maar als ik vroeg begin met fietsen dan kan hij/zij al wennen aan de fiets……..Ook hier zal ik bedenkelijk gaan kijken……De hond kun je altijd leren wennen om aan de fiets mee te lopen. Begin bij de basis en leer in eerste instantie de basiscommando’s aan…..en ga van daar uit stap voor stap verder.

Naar mijn mening kun je het beste met de hond gaan fietsen wanneer de hond volgroeid is, en in het algemeen is dat met een leeftijd van ongeveer 18 maanden.  Fiets niet met een pup. De beenderen zijn niet aangesloten en volgroeid. Tussen de botten zitten de weke delen en de botten hebben de tijd nodig om naar elkaar toe te groeien en aansluiting met elkaar te vinden. Geef het de kans en de tijd en verpruts dit niet. Je krijgt maar 1 keer de kans om dit goed en zorgvuldig te doen.

And last but not least……..zorg ervoor dat de afstanden bij aanvang van de training kort zijn en bouw dat rustig op. Pas je tempo aan, aan die van je hond en let daarbij op zijn of haar leeftijd. Met een jonge adonis kun je een hogere tempo fietsen dan met een lieve grijze snoet die al wat op leeftijd is.

Het verkeer

Laat je trouwe viervoeter  wennen aan het verkeer, doe dit niet aan de fiets, dit om incidenten te voorkomen en bouw dit langzaamaan op. Laat je viervoeter wennen aan het drukke verkeer, getoeter van de  auto’s, de fietser en wat te denken van de brommers en scooters die te pas en te onpas voor en achter je langs wegschieten. En in het stadsverkeer kun je meer dan in een dorp te maken krijgen met loeiende sirenes. Hoe meer en beter je hond hieraan went des te beter zal het gaan aan de fiets en kan je hond heerlijk rustig langs jou en je fiets lopen.

Laten wennen aan de fiets

Niet iedere hond vindt het fijn om langs de fiets te lopen. Sommige vinden het zelfs eng. Want tja als je op ooghoogte gaat kijken van waar het hoofd van je hond zich bevindt is dat dicht bij het voorwiel van je fiets. Het is daarom verstandig om dit langzaam aan op te bouwen. Je trouwe viervoeter moet elke situatie en de fiets zien als iets dat positief is, leuk, gezellig en als een leuk sportief uitje.

Tempo van het fietsen

Bouw het tempo langzaamaan op en zorg in het begin dat het tempo laag ligt. Denk dan niet, jaaaaah maar de hond rent zo hard, ik heb mijn tempo aangepast aan die van mijn hond. Dus jouw hond bepaalt het tempo????? Nee, jij bepaalt het tempo………..want je hebt van die malloten die meteen als een zot beginnen te rennen. Dat is voor de mens al niet goed en ook niet voor onze trouwe viervoeter. Als wij aan duurloop doen dan bouwen wij het tempo ook op, zeker als wij langere afstanden willen gaan afleggen. Een wielrenner geeft in het begin ook niet alles…….dat doet hij pas aan het einde van zijn rit. Een hardloper bouwt ook zijn tempo op, start langzaamaan, pakt een tempo waarin hij langere afstanden mee kan lopen om vervolgens op het einde alles te geven wat nog in hem of haar zit.

Maar wat is dan het beste tempo. Het beste tempo is een sukkeldrafje, en zeker geen galop. Leer kijken naar je hond, hoe reageert deze. Kijk niet naar een ander, neem niet zomaar een fietsschema over van een ander, niet iedere hond of ras is hetzelfde.  Wissel rust met beweging af. Wij kunnen overbelast raken, last krijgen van onze pezen en spieren. Maar ook onze viervoeters kunnen hier hinder van ondervinden. Conditie bouw je langzaam op. 

Mooi weer fietsers

Als het “te” warm weer wordt, ga dan niet met je hond fietsen. Raar maar waar……..maar juist dan zie je de mens de fiets van stal halen en hoor je ze bijna denken laat ik eens lekker een eindje met de hond gaan fietsen………. Duh……..denk eens na en denk aan de temperaturen buiten…. gevoelstemperatuur maar ook de daadwerkelijke temperatuur en  wat te denken van de temperaturen van het asfalt.  Kun je daar je hand opleggen zonder dat jij je bezeert…….

Door het hete asfalt kan je hond blaren krijgen op zijn voetzolen en dat resulteert weer in het feit dat je hond zijn warmte niet of nauwelijks kwijt kan.

Hiernaast waarom zou je alleen willen gaan fietsen met warm weer, bij het fietsen met warm weer liggen veel meer gevaren op de loer. Als je echt wilt gaan fietsen doe dat met de juiste omgevingstemperaturen, zeker als je nog langer wilt genieten van je lieverd.

Zweten

Dan heb ik het nog niet gehad over het kwijt raken van de warmte. Wij mensen gaan zweten, door te gaan zweten raken wij onze overtollige warmte kwijt. Bij een hond ligt dat net iets anders. Een hond transpireert anders. Een hond raakt zijn warmte kwijt via de voetzolen en door te gaan hijgen. Zoals ik hierboven al schreef als het asfalt te warm is dan is dat niet goed voor onze viervoeter en raakt hij zijn eigen warmte via de voetzolen niet kwijt.  De kans bestaat dat de hond dan oververhit raakt en dat moet je echt niet willen.

 

© Copyright 2017- 2023 Myriam Arends.  

Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: La Torre Dell’Aquila.

Wij zijn lid van de Boxervrienden Nederland, Boxervereniging BK München te Duitsland, Vereniging voor Schnauzer Fokkers&Liefhebbers en de Nederlandse Schnauzer Club.